kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Burton, Anthony : Az Orient Expressz története 1883-tól 1950-ig

  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Nagy történetek.

Lebilincselő ​portrét nyújt át ez a számos, sosem látott fényképpel – ritka felvételekkel a kocsik belsejéről és csak kevesek által látott részletekkel – gazdagon illusztrált kötet a világ legismertebb luxus vasúti szolgálatáról.
Ez a könyv az Orient Expressz történetét követi nyomon a kezdetektől a legutóbbi időkig: olvasmányosan és fordulatosan mutatja be az európai luxusvonatozás születését, fénykorát és hanyatlását.
1883-ban az első vonat elindulása igazi szenzációnak számított: fényes kárpitok és drapériák, bőrfotelek, a falakon pedig indiai tölgyből és mahagóniból készült egzotikus berakások díszítették a kocsik belsejét.
1887-ben a Wagon-Lits egy szalon-, háló- és étkezőkocsiból álló szerelvényt épített kifejezetten Franciaország elnökének saját használatára. II. Miklós cár számára mindez nem volt eléggé pompás, úgyhogy az ő megrendelésére hét kocsit alakítottak át hihetetlen fényűző kivitelezésben. Egy másik királyi utas, a bulgár Ferdinánd király például szenvedélyesen rajongott a gőzmozdonyokért, és ragaszkodott hozzá, hogy ő maga vezesse a masinát.
Az Orient Expresszen utazott Josephine Baker, Mata Hari, James Bond, az Orient Epressz ihlette Agatha Christie- t, Alfred Hitchock-ot, Graham Greene-t, de az Orient Expressz fontos szereplője volt az I. és II. világháborúnak, sorsfordító események színhelyeként. Soha nem volt olyan vonat, amely jobban megragadta volna az emberek fantáziáját, amelynek hasonlóan pikáns, romantikus légköre lett volna.
Soha nem volt olyan vonat, amely annyi határt átlépett volna, síkságoktól a hegyekig, utasait végig a kiszolgálás és kényelem selyemgubójába burkolva. Ez a kor valószínűleg soha többé nem tér vissza.
Az Orient Expressz mindig egyedi volt, és az is marad.
állapot:
kategória: Könyv > Technika > Vasút >
kiadó: Magyar Könyvklub, (2005)
cikkszám / ISBN: 9789635492572
kötés: kötve/papír
oldalszám: 159, [1]
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár