kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Garai Erzsi (szerk.) : A magyar film a Tanácsköztársaság idején

  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Filmművészeti könyvtár 39.

A Tanácsköztársaság filmművészetéről eddig is hallottunk. Az ötvenéves évforduló indokolja és szükségessé teszi, hogy ismételten megemlékezzünk erről a korszakról. Gyűjteményes kötetünk azonban sokkal több és jelentősebb, mint egy ünnepi megemlékezés. A rendeletek, tanulmányok, hírlapi cikkek - melyek ilyen teljességben először kerülnek publikálásra -, szinte tapinthatóan rendkívüli közelségbe hozzák a kort.
Érdekes ismételten meggyőződni arról, hogy a maga korában magas színvonalú magyar filmművészet a Tanácsköztársaság rövid ideje alatt is mennyit fejlődött, milyen kitűnő szakemberek vették kezükbe az ügyek intézését. Meglepetésként hat az a pezsgő szellemi élet, amit a kötet tanulmányai tükröznek a lapok hasábjain zajló viták, lényeges esztétikai kérdésekről. Kertész Mihály, Vajda László, Szántó György, Szabó Dezső, Berki Lili, Beregi Oszkár cikkei gyakran ma is időszerű problémákat feszegetnek. A problémák széleskörű megvitatása, a proletárdiktatúra keretei között is messzemenően kibontakozó demokratizmust, a kérdések valóban elvi alapokon történ megoldását tükrözik.
Mindezek csak kiragadott példák, a kötet egésze ad képet a korról, tehát nemcsak a művészeti vitákra történő kitekintés, hanem a tervezetek, rendeletek, határozatok, költségvetések és természetesen az elvi jelentőségű cikkek - együtt. Kitűnően egészíti ki a kötetet a megmaradt és jellegzetes filmek leírása.

Tartalom:

Bevezető (Garai Erzsi)
Előzmények
A filmszakma államosítása
Rendeletek, határozatok
Filmelmélet, filmesztétikai viták
Filmelmélet, filmművészet
Filmgyártás
Cikkek, nyilatkozatok, interjúk
A Tanácsköztársaság idején készült és megmaradt filmek leírása
Filmforgalmazás, moziüzemeltetés
A Tanácsköztársaság alatt készült játékfilmek filmográfiája
Sajtórepertórium
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Film, Színház >
kiadó: Magyar Filmtudományi Int. és Filmarchívum, 1969
cikkszám / ISBN: 0063202
kötés: fűzve (kiadói, eredeti védőborítóban)
oldalszám: 350
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár