kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Lackner Mónika (szerk.) : Több mint szomszéd - Mozaikok a horvát népi kultúrából (Néprajzi Múzeum, 2013. szeptember 11. - 2014. március 23.)

  • leírás
  • további adatok
Kétnyelvű, magyar-angol kiadvány.

A 72 oldalas kiadvány nem egyszerűen a horvátok hagyományos anyagi és szellemi kincseinek bemutatására törekszik, hanem a közös pontok hangsúlyozására is. A kötet egyik célja, hogy a kiállítás tematikáját és felosztását követve rámutasson arra a mind a magyar, mind a horvát néprajzi kutatásban hangsúlyozott tényre, hogy a Dráva - habár nyelv- és országhatár - nem éles kulturális határ. Emellett a kiadvány arra is rámutat, hogy a népi kultúra a magyarországihoz hasonló szerepet játszott Horvátországban is a 19. század harmadik harmadától a nemzeti identitás kifejezésében.

Valamennyi Magyarországon élő horvát népcsoportot, történetüket, anyagi és szellemi kultúrájuk jellegzetes elemeit mutatja be a kiállítás és a kötet utolsó fejezete. Azt a folyamatot is érzékelteti a könyv, ahogyan Habsburg Izabella főhercegasszony sokác fényképeinek köszönhetően, a pécsi Zsolnay család néprajzi gyűjteménye hatására, a már az 1930-as évektől népszerű pécsi vásároknak és Csók István festőművész alkotásainak köszönhetően a sokác népviselet és szőttes közismertté vált Magyarországon, a hímzések megjelentek magángyűjteményekben és polgári otthonok enteriőrjeiben.

A kiállításvezetőt archív fotók, festmények, metszetek és 58 kiváló minőségű tárgyfotó egészíti ki.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Képzőművészet > kiállítási katalógus >
kategória: Könyv > Néprajz >
kategória: Könyv > Kézimunka, hímzés >
kategória: Könyv > Idegennyelvű könyvek > Angol nyelvű >
kiadó: Néprajzi Múzeum, 2013. Budapest,
cikkszám / ISBN: 9789639540866
kötés: fűzve
oldalszám: 72
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár