kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Nagy Árpád : Tátrai túrák - Turistakalauz

  • leírás
  • további adatok
A Magas-Tátra turistairodalma hosszú idő eltelte után végre egy jelentős művel gazdagodott. Ennek a most megjelent könyvnek kiemelten komoly feladatokat kell megoldania. Nemcsak helyrehozni az elmúlt évtizedek nyelvi rombolásait, hanem a mai Szlovákiában kiadott magyar nyelvű tátrai kiadványok szakszerűtlen nevezéktani ballépéseit is ellensúlyozni. Ezek a "kalauzok" azon túl, hogy teljesen téves tátrai magyar elnevezéseket tartalmaznak, sok esetben szakmailag sem korrektek, ezért használatukat egyetlen magyar turistának sem javaslom.

Nagy Árpád ezen turistakalauza ellenben mindazon kívánalomnak messzemenően megfelel, amit egy praktikus, megbízható és tartalmas tájékoztatótól elvárhat a Tátrát járó magyar turista. Azon túl, hogy a Magas-Tátra és a kapcsolódó magashegységek teljes és korrekt turista szemszögű leírását közérthetően ismerteti, egy igen fontos többlettel is szolgál. A hegység lábától a csúcsáig tájékoztatást ad a Tátra feltárásának és kiépítésének történetéről. Így a Kárpát-medence ezen gyöngyszemének, mint egykori gyógyvidéknek és üdülőparadicsomnak, turista- és hegymászó- birodalomnak legjelentősebb mérföldköveit a Tátra vadregényes ősi rengetegének önzetlen és fáradhatatlan magyar feltáróival, a lankadatlan erélyű alapító és megtartó erőt képviselő nagyszerű szepesi nép minden rétegének fiaival és leányaival. A Magyarországi Kárpát Egyesület hatalmas, minden területre kiterjedő munkásságával és ennek máig ható eredményeivel a völgyekben kiépített utaktól és menedékházaktól a hegységet ismertető, egyedülállóan gazdag irodalomig.

Ezt a nagyszerű és időlegesen elvesztett birodalmat adja most vissza ez a mű első fontos lépésként egyrészt az eredeti tátrai magyar elnevezésekkel, másrészt a megbízható és pontos túraleírásokkal.

Vándor, nyisd ki bátran ezt a könyvet bárhol a Tátrában! Olvasd el, hogy mit ír arról a helyről, ahol állsz, és tedd azt, ami mindannyiunk kötelessége: mondj köszönetet felvidéki elődeinknek a szellemi örökségért.
állapot:
kategória: Könyv > Földrajz > Útikönyv, Turistatérkép >
kiadó: Kornétás, (2001)
cikkszám / ISBN: 9789639353022
kötés: kötve/papír
oldalszám: 324, XXXII (színes képek)
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár