kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Pastinszky Miklós - Tapolcainé Sáray Szabó Éva : Pesty Frigyes 1864. évi helynévgyűjtése - Komárom megye

2 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Készült 520 példányban.

A József Attila Megyei Könyvtár célkitűzése az, hogy a hatáskörébe tartozó Komárom megye helytörténeti kutatása révén a kor tudományos színvonalának megfelelően feltárja a megye helytörténetének múltját, természetesen a lakosság minél szélesebb rétege számára megragadható formában.
E célhoz visz közelebb - úgy gondoljuk - a jelen publikáció is. Azért visz közelebb a megye pontosabb helytörténeti múltja megismeréséhez, mivel Pesty helynévgyűjtő munkásságának ismertetése során különös tekintettel voltunk a mai Komárom megyét érintő helynévgyűjtési mozzanatokra, illetve helynévadatokra.
A fenti mű azonban túlmutat Komárom megye helytörténetén, mivel általában tárja fel - a helyi vonatkozású adatok kiemelésén túl - a Pesty-féle helynévgyűjtő vállalkozást, ennek levéltári forrásait, s így bizonyos tudománytörténeti jelleget is nyer. E források feltárásának biztosításával és közzétételével tehát Komárom megye néhány, bízvást értékesíthető adattal a magyar tudománytörténet egésze számára is szolgálatot tehet.
De a tudománytörténethez nyújtott adalék sem fejezi ki a kötetben feltárt adatok további értékességét; ehhez még hozzá kell vennünk a nyelvtudomány, a néprajz, a művelődés- és településtörténetet is, minthogy mindezek számára hasznot adhat szerény vállalkozásunk adatanyaga. Hiszen a helynevek, - mint már 1853-ban Toldy Ferenc megfogalmazta - "tagadhatatlanul nagy nemzeti kincset rejtenek magokban", mert "a nyelvalkotó ősi magyar észjárását jellemzik mintegy, elévarázsolván az eredeti szóalkotás módját", részben pedig azért, mert hazánk történetével és viszontagságaival szoros összeköttetésben állnak." A fenti elvek máig sem évültek el, legfeljebb újabb szempontokkal, módszertani és elvi célkitűzésekkel egészültek ki. Reméljük, ez utóbbi kiegészítő szempontok kutatói is haszonnal veszik kezükbe kötetünket.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kiadó: József Attila Megyei Könyvtár. Tatabánya, 1977
cikkszám / ISBN: 0063877
kötés: kötve/fél nyl
oldalszám: 309
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár