kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Kaszás Gábor - Szeredi Merse Pál : Párizs-Budapest 1890-1960 - Képzőművészeti kapcsolatok Párizs és Budapest között. Virág Judit Galéria

  • leírás
  • további adatok
A Virág Judit Galéria tematikus kiállítás-sorozaton mutatja be három, kulturális szempontból kiemelten fontos európai főváros és Budapest között lévő művészeti kapcsolatok és kölcsönhatások rendszerét. A modern magyar művészet kialakulása és sokszínűsége szorosan összefüggött festőink és szobrászaink hosszabb-rövidebb ideig tartó berlini, párizsi és római utazásaival. Párizs szabad szelleme, virágzó kulturális élete a 19. század végétől kezdve nagy vonzerőt jelentett a művészek számára. A világ minden tájáról a francia fővárosba özönlött bohém művészvilág a Montmartre és Montparnasse negyed környékén vert tanyát. Bölöni György 1906-ban megírta, hogy: „Párizsban már magyar negyed is van. A Montparnasse-on, a Szajna bal partján felfutó hegyen. Bécsnek és Münchennek már letűnt a csillaga régen. Gyorsan fut át rajtuk a párizsi expresszvonat, és ide röpíti egyenesen a vágyó fiatalembereket. Jönnek ölelni Párizst, melynek művészemlői mindig fiatalok. Szabadabbak leszünk és fejlettebbek, ha egyenesen és közvetlenül kapcsolódunk bele a francia kultúrába.” Számos magyar alkotó meghatározó szereplője lett a párizsi művészeti szcénának, és a megszerzett tapasztalatokkal és ismeretekkel hazatérve alaposan felforgatta a honi művészi életet. A Párizs-Budapest a sorozat második részeként került megrendezésre.

A kiállításhoz kapcsolódó kiadvány új kutatásokra alapozva foglalta össze, illetve ismertette ennek a gazdag hét évtizednek a művészeti irányzatait, a nabik színrelépésétől, a fauvizmuson, kubizmuson és a szürrealizmuson át az absztrakció megszületéséig.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Művészeti album >
kategória: Könyv > Művészet > Képzőművészet > kiállítási katalógus >
kategória: Könyv > Művészet > Művészettörténet >
kiadó: Virág Judit Galéria, [2017]
cikkszám / ISBN: 0057439
kötés: kötve/papír
oldalszám: 424 p.
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár