kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Shiller, Robert : Narratív közgazdaságtan

2 800 Ft
  • leírás
  • további adatok
Hogyan hatnak a vírus módjára terjedő történetek a gazdaságra?
Sorozat: HVG könyvek

A Nobel-díjas közgazdász és New York Times bestseller szerző Robert Shiller új megközelítésben mutatja meg, hogyan hatnak a népszerű narratívák a gazdasági eseményekre.
Vajon egy olyan világban, ahol internetes trollfarmokkal próbálnak külföldi választásokat manipulálni, tényleg megtehetjük, hogy figyelmen kívül hagyjuk, micsoda gazdaságbefolyásoló ereje van a vírusként terjedő történeteknek?
A Nobel-díjas közgazdász és The New York Times bestseller író Robert Shiller ebben az úttörő munkájában új megközelítésben vizsgálja a gazdaságot és a gazdasági változásokat. Történelmi példák és adatok egész tárházára hivatkozva állítja Shiller, hogy az egyéni és kollektív gazdasági viselkedést befolyásoló, népszerű történetek tanulmányozása - vagyis, ahogyan ő nevezi, a narratív közgazdaságtan - jelentős mértékben javíthat azon, mennyire vagyunk képesek előre jelezni a pénzügyi kríziseket, recessziókat, válságokat és egyéb, nagyobb volumenű gazdasági eseményeket, mennyire tudunk felkészülni ezekre, és mérsékelni az általuk okozott károkat.
A különféle gondolatok - népszerű történetek formájában - vírusként terjednek szét az emberek között, és egész piacokat mozgatnak meg, szóljanak akár arról, hogy az informatikai részvények árfolyama csak felfelé mozog vagy, hogy az ingatlan árak sosem csökkennek, esetleg arról, hogy egyesek cégek túl nagyok ahhoz, hogy valaha is csődbe menjenek. Az ilyen - szájról szájra, a hírekben és egyre inkább a közösségi médiában terjedő - történetek, akár igazak, akár nem, hatással vannak a gazdaságra, lévén hatással vannak arra, hogyan és hova fektetjük be a pénzünket, mennyit költünk és mennyit takarítunk meg a jövedelmünkből, és az egyéb hasonló döntéseinkre. De dacára annak, hogy ezek a történetek ennyire nyilvánvalóan fontosak, a közgazdászok többsége sosem foglalkozott velük. Shiller ezzel a könyvvel épp ezen kíván változtatni azzal, hogy lefekteti az alapokat ahhoz, hogy megértsük: hogyan válhattak ezek a történetek olyan gazdasági események motorjává, amelyek aztán háborúhoz, tömeges munkanélküliséghez és fokozódó egyenlőtlenséghez vezettek. A történetek, amelyeket egymásnak mesélünk - a gazdaságba vetett bizalmunkról, a pánikhangulatunkról, az ingatlanpiac fellendüléséről, az amerikai álomról vagy a Bitcoinról - hatással vannak a gazdaság teljesítményére. Ebben a könyvben részletes útmutatást kapunk ahhoz, hogyan tudnánk ezeket a történeteket ezután komolyabban venni. Meglehet, hogy ez Robert Shiller eddigi legfontosabb műve.
állapot:
kategória: Könyv > Közgazdaság >
kiadó: HVG Kiadó, 2020
cikkszám / ISBN: 9789633049914
kötés: kötve/papír
oldalszám: 463
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár