kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Sólyom Lajos (szerk.) : Likőripari kézikönyv

  • leírás
  • további adatok
Évezredekkel ezelőtt merülhetett föl az a gondolat, hogy gyógyfüveket és ízes, illatos növényi részeket alkoholba áztassanak és ezzel kellemes zamatú italt nyerjenek.
A 15. sz-ban ezek a készítmények csodadoktorok és alkimisták készítette bájitalok és gyógyszerek voltak. Az ízek, aromák állandó variálása, a sorozatos próbálkozások olyan remekeket is létrehoztak, mint amilyen a francia Chartreuse likőr. Ez már azonban tipikusan élvezeti cikk, fogyasztása mentes minden babonás hiedelemtől.
Az iparszerű likőrgyártás - ami a fejlődés egy újabb lépcsőfoka - hazánkban kb. a 19. sz. közepén-végén alakult ki. Az akkori idők magánvállalatai közül érdemes néhányat megemlíteni: a Braun gyárat, a Gschwindt gyárat, a Zwack Likőrgyárat, az Ipar utcai Likőrgyárat, a Budafoki Szesz- és Élesztőgyárat stb. A magyar likőrgyártásnak tehát nagy hagyománya van.
Könyvünk a jelennek szól, a 20. sz. technikai színvonalának megfelelő szinten tárgyalja a likőrök gyártását. Elsősorban azoknak a szakembereknek készült, akik a termelésben közvetlenül részt vesznek. A könyv ismerteti a likőripar alap- és segédanyagait, majd - a technológiai sorrend alapján - a féltermékek előállítását, a késztermékek összeállítását, a raktározást, az érlelést és a palackozást. A gyakorlatiasan írt és összeállított anyagot átszövi a megértéshez szükséges elméleti anyag, példákkal illusztrálva. Mivel napjainkban a természetes anyagok felhasználása egyre inkább előtérbe kerül, a drogokkal egy külön fejezet foglalkozik. Igen fontos és hasznos a minőség-ellenőrzésről szóló fejezet. Mintegy záróakkordként, a könyv végén felsorakoznak a likőripar késztermékei: a likőrök, pálinkák, konyakok, brandyk stb.
A könyv az ipar számára készült, az otthoni "kotyvasztásokhoz" nem nyújt segítséget. Mégis, azt kívánjuk: a szakembereken kívül forgassák mások is, sőt főleg mások: a leendő szakemberek
állapot:
kategória: Könyv > Gasztronómia >
kategória: Könyv > Gasztronómia > Borászat >
kategória: Könyv > Természettudomány > Mezőgazdaság >
kiadó: Mezőgazdasági, 1978
cikkszám / ISBN: 0053292
kötés: kötve/egészvászon (kiadói, eredeti védőborítóban)
oldalszám: 296, [12] t.
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár