kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

[Rotarides, Mihály] : Historiae Hungaricae literariae antiqui medii atque recentioris aevi lineamenta.

20 000 Ft
  • leírás
  • további adatok

Quorum prolegomena generalem in universam historiam Hungariae literariam introductionem continentia prodeunt studio ac sumtu H.[azai] M.[ihály] Hungari.  

.....


„Az életét tudós bolyongásban töltött Rotarides Mihály”  a magyar iskola, tudomány és irodalom történetét készült megírni, »nem tűrhetvén a külföldnek hol tudatlanságból, hol rosszakaratból származó helytelen ítéleteit felőlünk«. (Az irodalom ebben a korban még nemcsak a szépirodalmat, hanem általában a tudományt jelentette.) A nagy munkának nyomtatásban csak a bevezetését (Prolegomena…) tudta közreadni:

Historiae hungaricae literariae antiqui medii atque recentioris aevi lineamenta. Quorum prolegomena generalem in universam historiam Hungariae literarium introductionem continentia prodeunt studio ac sumtu H. M. hungari. (Altonaviae et Servestae, 1745).

Könyvének első fejezeteiben általános irodalmi kérdésekkel, további fejezeteiben a tudományos élet megnyilvánulásaival foglalkozott. A középkorból csak kevés írót és könyvet ismerhetett, de a 16. század protestáns korszakától kezdve számos magyar és latin szerzőt sorolt fel. Számára azonban láthatóan fontosabb volt az irodalmi jelenségekhez fűzhető filozofálás, forrásaink ismertetése és bírálata. Általánosságban mozgó fejtegetései, zsúfolt mondatai, gondolatainak gyakori ismétlése a rendszertelenség benyomását keltik. Munkáját H. M. betűkkel írta alá, ezért nevét Hazafi Mihályként vagy Hazay Mihályként is ismerték.

..

A könyv első előzéklapján régi kézírásos bejegyzés, 3 sor, a H. M. monogram feloldása.

állapot:
kategória: Könyv > Irodalomtörténet >
kategória: Könyv > Lexikon, Kézikönyv >
kategória: Régiség > Latin >
kategória: Könyv > Történelem > Művelődéstörténet >
kiadó: Altonaviae et Servestae, 1745. ny. n.
cikkszám / ISBN: 0056004
kötés: kötve/félbőr
oldalszám: XVI, 224 + a hátsó előzéken 1858-as keltezésű kézírásos tartalomjegyzék
könyv nyelve: latin
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár