kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Dulovits Jenő : Fény és árnyék - Csak képek

  • leírás
  • további adatok
Magyar-angol-francia-német nyelven
Dulovits Jenőt a magyar fotótörténet és fototechnika-történet egyik legismertebb és legjelentősebb alakjának nevezhetjük. Évtizedekkel halála után is a japán, német, angol és amerikai gyűjtők, szakírók érdeklődésének középpontjában állnak életművének egyes részletei. Dulovits Jenő - aki a korabeli fotótechnikát tíz évvel előzte meg - Ipolyságon (ma Sahy, Szlovákia) született 1903. június 22-én. A pesti egyetemen matematika-fizika szakos tanári diplomát szerzett, ezután középiskolai matematikatanárként, a második világháború után a Gamma Művekben konstruktőrként dolgozott. Az 1920-as évek közepén kezdett el intenzíven fényképezéssel foglalkozni.<
Fotóművészként az ellenfényes fényképezés mestere volt, s ő dolgozta ki Tóth Miklós mérnökkel a felvétel lágyítására szolgáló, világszerte elterjedt "Duto" (Dulovits-Tóth) előtétlencsét.
1931 és 1958 között 13 szabadalmat jelentett be, 1943-ban szabadalmaztatta a fotótechnika történetében korszakos jelentőségű DUFLEX fényképezőgépet, a világon az első tükörreflexes, kisfilmes és beugrórekeszes objektívvel működő fotómasinát. A sorozatgyártás csak a második világháború után indulhatott meg, de egy év múlva szovjet nyomásra fel is kellett függeszteni. A szépségre néha öncélúan törekvő Dulovits fotóművészként főleg városképekben, zsánerfotókban és csendéletekben alkotott maradandót. Dulovits az 1930-as évek elejére kialakította sajátos fotó-stílusát, mely az ellenfény, a lágyítás és a fény-árnyék kiegyenlítésén alapult. Néhány év alatt ezzel a sokak által utánzott, de mégis egyedi megoldással a magyar fényképezés egyik vezető személyisége lett. 1943-ban ő volt Szőts István Kádár Kata című filmjének operatőre. Több szakkönyve is megjelent, az első 1937-ben, melyet - különböző kiadásokban - még húsz követett 1957-ig. Dulovits Jenő 1972. július 24-én halt meg. Születésének századik évfordulóján, a Mai Manó Házban 2003-ban megrendezett emlékkiállítás anyagát Dulovits egyik kedvenc témájából, budapesti városképeiből állítottuk össze, mai bejegyzésünkben ezekből a fotókból válogattunk. A fotók illetve az eredeti negatívok Fejér Zoltán fotótörténeti szakíró gyűjteményében találhatók.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Fotográfia >
kiadó: Városháza, 2002
cikkszám / ISBN: 9799639170604
kötés: kötve/papír
oldalszám: 40; 7
könyv nyelve: egyéb
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár