kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Koszdercka Emmanuel : Egy négy részből álló konyha- és házi könyv 1782

2 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Intra Hungariam...
(A régi magyar élet elfeledett dokumentumai) 22.

Régi magyar kéziratokat publikáló sorozatunk legújabb darabja: a kötetben egy egyedi 18. század végi ritkaságot közlünk. Korabeli receptekkel, ételkülönlegességekkel, konyhai és házi fortélyokkal. A kötetet szómagyarázat és utószó teszik teljessé.

"Tyúk- vagy kappanra fejér lé - Törj mandulát, és reszelj tormát, tégy egy forradást tyúklébe vellek. Vedd a mandulát és tormát, verd által, de úgy, hogy se igen híg, se igen vastag [ne] legyen. Tölts egy kis rózsavizet réá, vagy citromlevet, adj egy jó forradást nekie, és töltsd a tyúk- vagy kappanra, és készen vagyon."

"Öntött alma - Az almát kettéhasítván forró vízben kell hánni, s gyakorta kevervén új kalánnal, nehogy megveresedjék, addig kell főzni, míg meglágyul, azután szitán általtörvén addig kell főzni, míg a vize kiszárad. Akkor annyi főtt nádmézet kell hozzátölteni, mennyi az alma, vagy ahhoz képest, ki micsoda édesen szereti. Akkor együtt egybe kell jól főzni, mint a birsalmasajtot, s ahhoz való kis karikákot egy réz- vagy pléhtálra rakván, amennyit fejéren akar az ember hagyni, annyi formát kell telitölteni; az más részét ha színesen akarja csinálni, festékvizet töltvén belé, ismég a tűzhöz kell tenni, kevervén addig főzni, míg a festékvize elszárad. Azután az előbbeni mód szerént formákba rakván, meleg helyt kell tartani második napig, akkor a formát szép gyengén fel kell rólla szedni, és úgy hadd száradjon, megforgatván azalatt egynehányszor."
állapot:
kategória: Könyv > Gasztronómia >
kategória: Könyv > Gasztronómia > Szakácskönyv >
kiadó: Attraktor, 2022
cikkszám / ISBN: 9786156173522
kötés: fűzve
oldalszám: 198, [2]
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár