kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Pogány József : Dánia - A paraszt-eldorádó

  • leírás
  • további adatok
"Ezerkilencszáztizenhat nyarán Dániában jártam. A háború vértengeréből rövid időre kigázolhattam a dán semlegesség szigetére. Ennek az utazásnak az egybefoglalója ez a könyv.
Az újságíró érdeklődése vezetett Dániába. A kenyérjegy, a vaj jegy, a zsír jegy, a bujkáló gabona és tojás korszakát éltük már akkor, keserves bosszút állt rajtunk az a magyar föld, amellyel sohsem törődtünk, amelyet meghagytunk ősi primitív meddőségében, amelynek népét meghagytuk abban a tudatlanságban, ahogy a jobbágyfelszabadítás találta. Elindultam Dániába, Európának minden jel, statisztika és tudomás szerint legfejlettebb mezőgazdaságú országába, hogy megkeressem, hová tűnnek a dán éléskamra élelmiszerei, hogy tudományos detektívként kinyomozzam, mik a dán vaj, szalonna és tojás Angliába áramlásának útjai és módjai."

AHázilag készített pauszpapír védőborítóban, a kiadói, illusztrált (Szántó Lajos) védőborítékon tul.-i névbejegyzés, a címlapon ugyanattól a kéztől származó, feltehetően a szerzőre vonatkozó bejegyzés: "zsidó újságíró, ki Dániában sohasem volt. Az egész felesleges szószátyárkodás, mindenről ír csak arról nem amiről kéne - utazási tapasztalatai újságcímekből és könyvekből vannak."

állapot:
kategória: Könyv > Természettudomány > Mezőgazdaság >
kategória: Könyv > Földrajz > Útikönyv, Turistatérkép >
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T., 1918
cikkszám / ISBN: 0058057
kötés: fűzve
oldalszám: 127 p.
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár