kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Zsigmond Anna : A Tiszától a Hefer völgyéig 1927-1948. Magyar zsidó kivándorlás Palesztinába az 1920-as és 1930-as években

2 400 Ft
  • leírás
  • további adatok
Zsigmond Anna könyve nem történelemkönyv. Több sosem publikált, személyes élettörténeteket dokumentáló elsődleges forrás alapján a magyar zsidók Palesztinához való viszonyáról tár fel eddig ismeretlen tényeket az 1920-as és 1930-as évekből, mégpedig úgy, hogy a nem-történész, laikus közönségnek is élvezetes olvasmányélményt nyújt. A könyv fejezetei lineárisan mutatják be a tragikus múlt egy szeletét. Nem volt könnyű feladat apró darabokból, vélt és valós emlékekből egy elfeledett múltat rekonstruálni.
A könyv bemutatja a magyarországi Hasomer Hatzair baloldali ifjúsági mozgalom megalakulását, a cionista szervezet belső életét, vitáit, országos szervezettségüket, továbbá Palesztina történelmi, politikai helyzetét a Brit mandátum (1922-1937) alatt.
Magánlevelek, izraeli archívumok, képek segítségével megelevenedik az ismeretlen környezet, az ottani feladatok, kihívások, gazdasági és politikai döntések, megismerjük Palesztina politikai helyzetét, mindazt, ami újabb döntésüket kikényszerítette. Többekre csalódás és politikai megaláztatás, kiutasítás várt a fasizálódó Európába, Magyarországra. Többségük 1937-ben visszatért Magyarországra.
állapot:
kategória: Könyv > Vallás > Judaika >
kiadó: Atlantic Press, 2020
cikkszám / ISBN: 9789635570171
kötés: kötve/papír
oldalszám: 303
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár