kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Royal Orfeum [Budapest] Ezsébet krt. 31. - Rastus-Banks és Mutt Jeff [amerikai táncos-komikusok vendégszereplése, 1927.]

  • leírás
  • további adatok
Méret: 90.5 x 30.7 cm., négy szelvénybe hajtva, halvány hajtásnyomokkal, egyébként szinte hibátlan állapotban.

A Royal Orfeum 1908–1933 között a főváros legszínvonalasabb mulatóhelye, legnagyobb varietéje volt. Vezetői Braun Sándor és Föld Aurél voltak de hamar, 1910-ben megvásárolta tőlük Bálint Dezső, Molnár Ferenc sógora. Bálint Dezső Royal Orfeuma őrjöngő siker lett. Egymásnak adták a kilincset a sztárok, a társaságban sikk volt odajárni, a bennfentesek a Bohémtanyán és a Tükörteremben töltötték az éjszakáikat, az üzlet pedig több bérház árát is megtermelte a tulajdonosnak. Akitől persze a kommün idején elvettek mindent, de az idegei csak 1919 szeptemberében mondták fel végleg a szolgálatot. Épp Bécsben járt új szereplőket szerződtetni, ott lett öngyilkos.
Későbbi igazgatói Tarján Vilmos, Zerkovitz Béla. Díszlet- és látványtervezője évtizedekig Vogel Eric volt. További működése alatt is remek kabarészerzőknek, zeneszerzőknek adott állandó fórumot, fellépett mások mellett Josephine Baker, Szőke Szakáll, Nagy Endre is. Az épületet végül 1955-ben lebontották.
állapot:
kategória: Plakát > Színház, cirkusz >
kiadó: Thália Kultura R.T., [1927]. Budapest,
cikkszám / ISBN: 0057680
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár