kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Raffay Ernő : Szabadkőműves zsoldban - Ady Endre és a szabadkőművesség II. [1905 - 1908]

  • leírás
  • további adatok
Raffay Ernő korábbi könyveiben már vizsgálta a magyarországi szabadkőművesség Trianon előtti történetét, célrendszerét. Rámutatott, hogy a szervezet – amelynek legharciasabb, legaktívabb és egyre erősödő radikális tagjai, illetve páholyai a keresztény magyar nemzetállam megdöntését akarták elérni – előszeretettel alkalmazta a közvélemény, az értelmiség titkos befolyásolásának különféle módszereit. Ady Endre hírlapírói tevékenységének elemzése azért fontos, mert egyrészt prózai munkássága nem része a kialakított Ady-képnek, másrészt megvilágítja a folyamatot, amelynek során a tehetséges, tragikus sorsú költő szellemi és erkölcsi béklyóba kényszerült, majd a pénz reményében, ám meggyőződésből is, az országrontó erők és személyek zsoldjába állt.

Napjaink eszmei-politikai folyamatainak megértése szempontjából is jelentős, hogy Ady Endre sorsát, életét és munkásságát – valamint a korszakot, amelyben élt, és amely a Magyar Királyság megsemmisítéséhez vezetett, hogyan ítéljük meg.

A szerző Ady Endre és a szabadkőművesség viszonyát taglaló könyvei közül ez a második, az első „Szabadkőműves béklyóban” címmel jelent meg 2013-ban.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > Szabadkőművesség >
kategória: Könyv > Történelem > Magyar történelem >
kategória: Könyv > Irodalomtörténet >
kiadó: Kárpátia Stúdió. 2014
cikkszám / ISBN: 9786155374128
kötés: fűzve
oldalszám: 339
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár