kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Csontó Sándor : 100 éves a Gellért

2 500 Ft
  • leírás
  • további adatok
Már az Árpád-korban is fürdő volt a mai Gellért helyén. II. András alapította az egykor helyén álló kórházat és gyógyfürdőt, melynek vizében később a törökök is előszeretettel merítkeztek meg. Később, Buda visszafoglalása és a török kiűzése után finom iszapja miatt Sárosfürdőnek nevezték el, amíg aztán a Szabadság híd építésének idején azt le nem bontották.
A ma látható épület és 1912 valamint 1918 között, orosz hadifoglyok munkájának segítségével fel nem húzták a főváros első luxus szállóját, ahol minden szobához saját telefonkészülék tartozott és Európa legmodernebbnek számító gyógyfürdőjével is a Gellért büszkélkedhetett.

A Zsolnay-gyár ehhez az építészeti műremekhez is hozzájárult kerámiáival: a termál részleg falait gazdagon kimunkált, színes porcelánok díszítik. Nem csoda hát, hogy a szálloda vendégei között találhatjuk többek között Nixon elnököt, XII. Pius pápát, vagy Julianna holland királynőt, aki férjével a Gellértben töltötte mézesheteit. De a filmekből és reklámokból sem maradt ki a Gellért Fürdő. Itt készült például a Danone reklámfilmje, vagy a Kém című film egyes jelenetei.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kategória: Könyv > Földrajz > Útikönyv, Turistatérkép >
kategória: Könyv > Történelem > Művelődéstörténet >
kiadó: Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, 2018. Budapest,
cikkszám / ISBN: 0058160
kötés: fűzve
oldalszám: 130 p.
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár